Öğretmen'in maaşıyla 'saltanat'a dava

Haber Giriş : 07 Mart 2005 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Uzun bir süredir kamuoyunda özellikle eğitim çevrelerini rahatsız eden 'banka promosyonları' konusu, en sonunda mahkemelik oldu.

Türk Eğitim-Sen, 600 bin eğitim çalışanın maaşından elde edilen banka promosyonları konusunu mahkemeye taşıyarak, idari işlemin iptali için Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesine başvuruda bulundu. Çalışanların maaşlarından elde edilen promosyonların çalışanlara veya eğitimin niteliğinin artırılmasında kullanılmasını isteyen Türk Eğitim-Sen'in dava açmasının yanı sıra eğitimciler, bu konuda bölgesel ve yerel bazda maaş karşılığında çalışılan bankalarla yapılan anlaşmalar sonucunda elde edilen paranın il veya ilçe müdürlerine ya makam odası eşyası olarak yansıdığını ya da makam araçlarının yenilenmesinde kullanıldığını ileri sürüyorlar. Türk Eğitim-Sen, Milli Eğitim Bakanlığı hakkında Ankara Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı'na başvurarak, idarenin işleminin durdurulması talebinde bulundu.

Öğretmen maaşları, bütün bankalar için adeta gelir kazancı durumunda. Türkiye'de 600 bin eğitim çalışanının olduğu düşünüldüğünde bu sayı tüm bankaların iştihanı kabartıyor. Bankalar, şubeleri kanalıyla öğretmenlerin her ay maaşlarıyla birlikte ek ders ücretlerini kendi bankalarından almaları yönünde il ve ilçe milli eğitim müdürlükleri ile okul idarelerine ciddi teklifler öneriyorlar.

Nakit ve ayni olmak üzere maaş karşılığında tüm tekliflere açık olan bankalar, il veya ilçe milli eğitim müdürlüğüne bağlı okullarda çalışan öğretmenlerin aylık maaşları karşılığında idarelere ayni ve nakdi promosyon öneriyorlar. Çalışanın maaşının işletilmesi karşılığında elde edilen promosyonlar, hiçbir şekilde öğretmene yansıtılmadığı gibi eğitim öğretimin niteliğinin artırılmasında da kullanılmadığını iddia ediliyor. Bu konuda kimi çevreler, bu paranın ya ilçe ya da il müdürür makam odası eşyasının yenilenmesinde veya makam araçlarının değiştirilmesinde kullanıldığını belirtiyorlar.

Türk Eğitim-Sen, idari işlemin durdurulması için mahkemeye yaptığı başvuru dilekçesinde, promosyonun çalışanlara yansıtılması ile ilgili Milli Eğitim Bakanlığıyla yaptığı görüşmeleri da mahkemeye aktardı. Bakanlık ile yapılan görüşmelerde MEB yetkililerinin yasal olmayan hiçbir iş ve işlemin olmadığı yönünde kendilerine görüş bildirildiğini belirttiler. Genel Başkan Özcan, konu ile ilgili olarak banka arasında yapılan sözleşmelerin genelde şeffaf olmadığı için bu durumun kamu çalışanlarını üzdüğünü ve rahatsız etmekte olduğunu vurgulayarak, "Çünkü bu promosyonlar kamu çalışanlarının maaşları sayesinde gelmektedir. Ayrıca şu hususu da özellikle belirtmek isteriz ki bu para kamu personelinin maaşları sayesinde kuruma gelmektedir. O zaman kamu personeline dağıtılmasında da hiçbir yasal engel yoktur. Yada bu paralar eğitim-öğretimin yapıldığı okullara araç gereç alınımında kullanılsın" dedi.

Öte yandan, kamu görevlisi gerekçesiyle isim vermekten kaçınan bir öğretmen, banka ile yapılan anlaşmalar sonucunda ayın birinde almaları gereken ek ders ücretlerinin her ay 5 ve 6'sına kadar sarkıtıldığını ve mağdur edildiklerini, yetkililerin maddi kayıp konusunda bir an evvel çözüm bulmalarını istediler.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber